Japanese Site Map

Last update: 11.20.2020
Home - Articles - Features
Thanks for your access...
3981396
since 2001/10/01
Home
Back [ Articles ]

The research workshops of Japanese History in Doshisha Univ.
In Doshisha University, there are several research workshops of Japanese history by students and teaching staff. Please click below items for getting information of the regular meeting.

Small exhibition of traditional food culture




At Imadegawa Campus on 5.22.2017 to 6.09.2017

Last Updated on 5.24.2017


5/22〜6/9の間、同志社大学今出川校地良心館一階ロビーでは、展示会「葛の根は、--夫れ清浄精白にして--」を開催しています。吉野本葛の産地である奈良県の森野吉野葛本舗さんと京都の鍵善良房さんのご協力をいただき、同志社大学歴史資料館が企画運営しています。本葛の伝統製法と、それを用いた京菓子についての展示です。

今は少なくなった本葛をつかった京都の食文化について、約450年の伝統を守る産地の老舗との関係を通じて考えます。本葛の精製とそれを洗練された京菓子に加工する工程やその道具などの展示を通じて、伝統文化に思いをはせていただけばと思います。同志社のある京の町の伝統は、様々な地域文化とのつながりのなかにあるのです。


吉野本葛製法に関する展示(森野吉野葛本舗さん協力)


京都の葛菓子の展示(鍵善良房さん協力)に見入る学生


良心館 http://www.doshisha.ac.jp/information/campus/imadegawa/imadegawa.html?ryoshinkan_building#campusmap


展示協力

森野吉野葛本舗 http://www.morino-kuzu.com/about1/
鍵善良房 http://www.kagizen.co.jp/

Feedback

(C) 2001 Doshisha University Historical Museum, All rights reserved. Terms of Use. Privacy Policy
このサイトに用いられている地図の作成に当たっては、 国土地理院長の承認を得て、 同院発行の数値地図250mメッシュ(標高)を使用したものである。 (承認番号 平13総使、第285号)
Powered by X-Website ver. 1.2.5 - 2018/11/16 released.